מה לאכול על מנת למנוע צרבת?

סובלים מתחושת צריבה חזקה במהלך או לאחר ארוחה? נוטים לשהק, לסבול מצרידות, כאבים בחזה ובגרון או כאבי בטן? יתכן ואתם סובלים מצרבת ומתסמינים נלווים נוספים של התופעה. צרבת היא הפרעה של מערכת העיכול, ויש לה קשר הדוק לתזונה. אימוץ של הרגלי תזונה מתאימים יכול להפחית את מצבי הצרבת ולשפר את המצב פלאים. הטיפול בצרבת ברפואה סינית משלב בין המלצות תזונה לבין דיקור סיני וצמחי מרפא, ומביא להקלה משמעותית עבור הסובלים מצרבת.

מהי צרבת וממה היא נובעת?

"צרבת" היא הכינוי העממי להפרעה שבמהלכה עולים נוזלים חומציים מן הקיבה במעלה מערכת העיכול, אל הוושט, וגורמים לתחושת צריבה חריפה בחזה ו/או בגרון. הצרבת נגרמת לרוב בשל ריפלוקס הקיבתי-וושטי – ליקוי בפעילות השסתום שבין הקיבה לוושט, שגורם לעליית תוכן הקיבה במעלה הוושט.

צרבת ברפואה הסינית המסורתית – טיפול משולב, מותאם אישית ויעיל

הרפואה הסינית המסורתית מעניקה טיפול יעיל למי שסובלים מצרבת, באמצעות דיקור, נטילת פרומולה של צמחי מרפא, והמלצות תזונה מותאמות אישית. המלצות התזונה ניתנות לאחר אבחון פרטני מעמיק, ומסייעות למי שסובל מצרבת לבחור בשפע מזונות ומאכלים שמפחיתים את התופעה. כמו כן ניתנות המלצות שקשורות להרגלי אכילה נכונים

תזונה מיטבית לצרבת – מה לאכול אם יש צרבת?

ישנן סיבות שונות להופעה של צרבת, ועל כן, כל מטופל הפונה לטיפול סיני בהפרעה, עובר אבחון אישי מעמיק, ומקבל המלצות תזונה שמותאמות עבורו. במקרים של צרבת שנגרמת בעקבות חומציות יתר בקיבה, יכללו המלצות התזונה הפחתה של צריכת מזונות חומציים והעדפת מזונות בסיסיים על פניהם.

מאכלים נגד צרבת -מה כדאי להוסיף לתפריט:

  • מזונות בסיסיים, קלים לעיכול ועשירים בסיבים תזונתיים, ובהם: בננות, תפוחים ואגסים, ירקות עלים (כדוגמת חסה) וירקות ירוקים וכתומים, אגוזים ושקדים.
  • בעת צרבת מומלץ לשתות מים קרירים. אלו מפחיתים את תחושת הצריבה ותורמים להפחתת החומציות בקיבה.

האם חלב עוזר נגד צרבת?

חלב הוא מזון בסיסי. הסידן שבחלב סותר את מיצי הקיבה החומציים שעולים במעלה הושט, ועשוי להקל על תסמיני הצרבת לטווח הקצר. עם זאת, לאחר זמן קצר, הקיבה תגיב בהפרשה מוגברת של חומציות ותידרש כוס חלב נוספת על מנת להרגיעה. לכן החלב הוא פתרון זמני למצב אקוטי, אינו פותר את הבעיה ואינו מסייע לסתירת החומציות שבקיבה לטווח ארוך.

האם שקדים באמת עוזרים לצרבת?

שקדים טבעיים לא קלויים, ועדיף קלופים, בהחלט מקלים ומפחיתים את הצרבת. את השקדים ניתן להשרות ולקלוף, ומומלץ גם לשתות משקה משקדים טריים (חלב שקדים ביתי).

סודה לשתיה עוזרת במקרה של צרבת?

בהחלט כן. סודה לשתיה היא אמצעי ביתי וזמין, המשמש כחומר סותר חומצה מיידי ויעיל. ניתן לערבב חצי כפית של סודה לשתיה ומעט לימון ברבע כוס מים ולשתות. זהו איננו פתרון לטווח הארוך, אך יכול לעזור במצבים אקוטיים.

מלפפון נגד צרבת?

מלפפון הוא בעל איכות קרה ומתוקה. המלפפון מסייע להפחית את החום בקיבה, ולכן עוזר מאד במצבים של צרבת אקוטית ומסייע להרגעת תחושת הצריבה. נוסף על אכילת מלפפון, ניתן להכין ולשתות מיץ ממלפפונים טריים.

לעיסת מסטיק בזמן צרבת

מסטיק עשוי לעודד או להחמיר צרבת. בזמן לעיסת מסטיק אנו בולעים אוויר. לאחר לעיסה עשוי האוויר להשתחרר ולעלות מהקיבה אל הוושט בלוויית חומצה, שעלולה לגרום לצרבת. ישנו סוג אחד של מסטיק לעיסה, שמוכר ומומלץ כמסייע במצבים של צרבת – מסטיק תימני. המסטיק התימני (קרוי גם מסטיקא) מופק משיח אלת המסטיק.

צרבת וג'ינג'ר

ג'ינג'ר נחשב לצמח שמחזק ותומך במערכת העיכול. הטמפרטורה שלו חמימה עד חמה. לכן הוא יתאים לאנשים במצבים מאד ספציפיים ומדוייקים, ולא לכל סוג של צרבת. ג'ינג'ר איננו מומלץ כפתרון ראשון ומיידי לצרבת, ומתאים יותר למצבים בהם מופיעה בחילה.

צרבת ואלוורה

צמח האלוורה נמצא יעיל מאד בטיפול ותמיכה בפעילות התקינה של מערכת העיכול, ובפרט במצבים של צרבת. לא מומלץ לשתות משקה אלוורה בזמן התקף צרבת, אך האלוורה נחשבת לצמח מחטא ומשקם ריריות, שיכול לתמוך במערכת העיכול ולהקטין את תכיפות ההתקפים החוזרים של הצרבת.

שתיית חליטות תה בזמן התקף צרבת

חליטות תה וצמחים בהחלט מומלצות במצבים של צרבת. כל אדם מגיב שונה לשתיית חליטות, ועל כן המלצה מדויקת ניתנת ברפואה הסינית לאחר אבחון והיכרות עם המטופל, אך בהחלט מומלץ לנסות לשתות חליטות קרות/חמות של גרניום לימוני עם כמה פרוסות של לימון טרי.

אכילת תפוח עץ בזמן צרבת

רסק תפוחים טבעי או מיץ סחוט וטרי מתפוחי עץ חמוצים יכול לעזור ולהקל במצבי צרבת.

אכילת תפוח אדמה

אכילת תפוח אדמה יכולה לעזור לצרבת – עדיף מאודה או מבושל קלות, ללא שמן, טיגון או תבלינים.

האם נענע עוזרת לצרבת?

צמח הנענע הוא בעל טמרפטורה מקררת, ועל כן יכול לעזור בקרור ובהרגעה, אך אינה ידועה כיעילה באופן מיוחד בכל מה שקשור להרגעת צרבת אקוטית. ניתן להוסיף נענע לחליטת צמחים עם כפית או שתיים של מיץ לימון, ולשתות בלגימות מדודות ואיטיות.

צרבת ולימון

אצל מרבית האנשים לימון נקשר בתודעה לטעם חמוץ, ועל כן נתפס הלימון כפרי שעלול להחריף מצבים של צרבת. עם זאת, מיץ הלימון פועל פעולה הפוכה – לאחר כניסתו לגוף הוא הופך בסיסי, הוא איננו חומצי יותר, ועל כן עשוי לעזור. שתיית מיץ לימון מהול במים או כחליטה חמה בשילוב כמה פרוסות מן הפרי מומלצת במיוחד במצבים של צרבת שמלווה בבחילות.

האם דיאטה עוזרת למי שסובל מצרבת?

למי שסובלים מצרבת חשוב ומומלץ להקפיד על ארוחות קטנות כל מספר שעות על בסיס קבוע. מזון טרי, מבושל או מאודה מרגיע מאד את הקיבה ועשוי לעזור. למי שפותחים בדיאטה יש לעתים קרובות נטיה לחשוב ש"אם רק לא נאכל" ו-"נסתום את הפה" נצליח לרדת במשקל. לכן כדאי לדעת שמחשבות אלו הן: א. אינן נכונות. ב. אינן מובילות לבריאות. ג. לא תצליחו לרדת במשקל כל זמן שתרעיבו את עצמכם ותמעיטו בהכנסת דברי מזון לפה. התנהגויות שכאלו עלולות "להרגיז את הקיבה" ולעורר הפרשה מוגברת של מיצי קיבה ועלייה ברמת החומציות, שתוביל לצרבת.

ממה כדאי להימנע ומה להפחית בעת צרבת על רקע חומציות יתר:

  • מזונות שגורמים לחומציות ובהם בשר לסוגיו, פירות הדר, ירקות סולניים (חצילים, תפוחי אדמה, עגבניות) ומוצרי חלב. בעבר סברו כי שתיית חלב מקלה על צרבת, אך חלב ומוצריו גורמים לעליית רמת החומציות בקיבה ועל כן אינם מועילים למניעת צרבת.
  • מזונות מטוגנים, שמנים וחריפים.
  • משקאות מוגזים.
  • מזונות ומשקאות המכילים קפאין ואלכוהול
  • בעת צרבת מומלץ להימנע גם מעישון.

האם גבינה צהובה עוזרת או מזיקה בזמן צרבת?

מוצרי חלב שונים עשויים בדרך כלל להחמיר מצבים של צרבת. לעתים הם מקלים בטווח המיידי, אך גורמים להגברת החומציות בקיבה ולהחמרת המצב בטווח הארוך.

האם יין מחמיר צרבת?

יין עשוי להחריף מצבי צרבת בגלל החומציות. על כן למי שסובלים מצרבת מומלץ להימנע משתיית יין ומשקאות אלכוהוליים בכלל, ואם בכל זאת שותים מעט – להימנע מלשתות על בטן ריקה.

צרבת בגלל עגבניות?

עגבניות הן פרי חומצי, ועשויות בהחלט לגרום להופעת צרבת או החמרה של מצב קיים. לסובלים מצרבת מומלץ להימנע מאכילת עגבניות ומוצריהן (רסק, קטשופ וכדומה).

צרבת קולה ומשקאות מוגזים

מזונות / משקאות ממותקים ומוגזים לרוב מחלישים את פעילותו ותפקודו התקין של הסוגר (ספינקטר) ועלולים לגרום להחמרה במצבי צרבת. מומלץ להמעיט מאד בצריכת מזונות או משקאות ממותקים ומוגזים

האם אלכוהול גורם לצרבת?

אלכוהול אינו גורם לצרבת. אלכוהול הינו בעל טמפרטורה מחממת, ועל כן הוא עלול לגרום לרפיון של הסוגר הוושטי ולעלייה של חומציות מן הקיבה אל הוושט. על כן מומלץ לסובלים מצרבת להימנע משתיית משקאות אלכוהוליים.

צרבת ואוכל מטוגן כדוגמת פלאפל, שווארמה ועוד

אוכל מטוגן ושומני כדוגמת פלאפל ושווארמה עלול להחמיר מצבי צרבת ולגרום להופעתה. הקיבה עובדת הרבה יותר קשה מהרגיל על מנת לפרק ולעכל מזונות מטוגנים, שמנים וחריפים. העומס שיוצרים מזונות שכאלה על מערכת העיכול, עלול להחליש את הקיבה, לגרום לה להפריש יותר מיצי קיבה חומציים ולגרום לצרבת.

האם קפה גורם לצרבת?

קפה אינו גורם לצרבת. הסיבה שהוא נתפס ככזה, היא שבדרך כלל שותים קפה חם או מעורב בחלב. מזונות ומשקאות מחממים עלולים לגרום לריפיון של שריר הסוגר הוושטי, ועל כן להופעה של צרבת, ואילו שתיית חלב עשויה להועיל להרגעה מסויימת בטווח הקצר, אך אינה מומלצת כמענה לצרבת בטווח הארוך, מאחר והיא מובילה להפרשת מיצי קיבה חומציים נוספים.

האם אכילת לחם ומוצרים שמכילים גלוטן מחמירה צרבת?

אכילת גלוטן אינה מחמירה צרבת.

במקרים של צרבת שנגרמת על רקע של חוסר חומציות, ינתנו המלצות שונות, ובהן העדפה של מזונות מותססים (כרוב כבוש, מלפפון חמוץ), ירקות סולניים, לימון ופירות הדר ומזון עשיר באבץ (גרעיני דלעת וחמניה, למשל).
בכל מקרה, בין אם אתם מאובחנים כסובלים מצרבת ובין אם עדיין לא אובחנתם, מומלץ לפנות לטיפול ולהיעזר באיש מקצוע. ההמלצות שניתנו כאן אינן מחליפות אבחון מקצועי וטיפול יסודי שמותאם אישית לבעיה ממנה אתם סובלים. אם אתם סובלים מצרבת ומעוניינים בטיפול יעיל, שמקל על התופעה, פנו אלי לטיפול ולהתאמת תפריט מאוזן, משביע ובריא! הטיפול ברפואה סינית יעיל, מיטיב ומסייע לסובלים מצרבת להפחית את התופעה ולהשיב את איכות החיים לקדמותה.


לכל המאמרים >