קרוהן – תזונה מיטבית על פי הרפואה הסינית

כאבי בטן תכופים, שלשולים וריבוי יציאות, בחילה, חוסר תאבון, נפיחות, גזים וחום גוף גבוה – כל אלו הם סימפטומים אופייניים למחלת הקרוהן בשלב הפעיל שלה, כלומר בזמן התקף. בשלבים הכרוניים של המחלה, בהם אין התקף פעיל, התסמינים הללו מופיעים גם כן, אך בעוצמה פחותה, ומלווים בחולשה, תשישות וירידה במשקל. הסיבות להופעתה של מחלת הקרוהן אינן ברורות דיין, אך החוקרים מניחים כי מעורבים בכך גורמים גנטיים, נפשיים ותזונתיים.

הקשר בין תזונה לבין מחלת קרוהן

קרוהן היא מחלה דלקתית במערכת העיכול – המערכת הממונה על עיכול המזון שאנו אוכלים, ספיגת החומרים החיוניים מתוכו ופינוי הפסולת שאינה נחוצה אל מחוץ לגופנו. עובדה זו, לצד השכיחות הגבוהה של מחלת הקרוהן במדינות המערב, שבהן האוכל מתועש יותר, עשויה להצביע על הקשר שבין התזונה לבין מחלת קרוהן. ידוע כי מזונות מסוימים עלולים להחריף את מצב המחלה ולהגביר את הסימפטומים, ואילו הימנעות מהם או תמיכה במערכת העיכול באמצעות תזונה נכונה – מסייעות להרגעת הסימפטומים.

מהן ההמלצות הכלליות לתזונה לחולי קרוהן

מבחינה מחקרית, טרם הוכח שישנם מזונות מזיקים או מועילים באופן מוחלט לחולים במחלות מעיים דלקתיות כדוגמת קרוהן וקוליטיס. המלצות התזונה הניתנות על ידי מטפלים ברפואה סינית הן אישיות ומותאמות לכל חולה באופן ייחודי. ההמלצות נשענות על ידע נרחב ועל תמונה מקיפה שכוללת את סוג המחלה וחומרתה, ואת התגובות המוכרות ו/או הצפויות לכל חולה בהתאם למצבו כעת. על כן, מזונות שונים יכולים להיות מזיקים או להחריף את המצב בתקופה מסוימת, ולהפוך למועילים וטובים בתקופה אחרת.

טיפול בתזונה נועד לתמוך במערכת העיכול, להקל על הסימפטומים של המחלה או למנוע אותם. ברפואה סינית מסורתית נחשב הטיפול בתזונה לקרוהן כמשלים את הטיפול בדיקור ובצמחי מרפא, והיענות להמלצות עשויה לקדם את נסיגת המחלה. באופן כללי, מומלץ לחולי קרוהן להעדיף ארוחות רבות ובהן מנות קטנות בכל פעם על פני ארוחות מועטות לאורך היום שבהן מנות גדולות ומכבידות. אכילת כמויות קטנות מסייעת להפחית את העומס על מערכת העיכול, ומקלה על אי הנוחות ומיחושי הבטן.

תזונה לחולי קרוהן – ממה כדאי להימנע?

המזונות הבאים הינם מזונות שמומלץ להימנע מאכילתם בזמן התקף של קרוהן. במצב של רמיסיה או במצבים בדרגת חומרה קלה, מומלץ להמעיט באכילה שלהם:
מזונות עתירי שומן – מזונות שומניים אינם נספגים היטב בדופנות המעי במצבי דלקת, ועל כן מומלץ להימנע מהם או להפחית בצריכתם. בין המזונות עתירי השומן ניתן למנות מזון מטוגן, בשרים שמנים (ביניהם כבש, אווז, אברים פנימיים ונקניקים), מוצרי חלב בעלי אחוזי שומן גבוהים ומרגרינה.
מזונות עשירים בסיבים – סיבים מן המזון אינם מתעכלים במלואם במעי הדק, ובהגיעם למעי הגס הם יוצרים גירוי ופעילות יתר, ועלולים להוביל לעלייה בכמות היציאות ולשלשולים.

  • דגנים מלאים – כוללים חיטה מלאה, אורז מלא וסובין.
  • פירות עם קליפה, פירות שמגרים את מערכת העיכול כדוגמת אפרסמון, קיווי, מנגו ורימון, פירות יבשים.
  • מומלץ לאכול ירקות מקולפים ולהימנע מירקות כמו תירס, ברוקולי, קולורבי, כרוב ותרד.
  • פופקורן, אגוזים וזרעים.

מוצרי חלב – אצל חולי קרוהן ישנה פגיעה ברירית המעי, ולעתים מחסור באנזים הלקטוז – האנזים שמופקד על פירוק סוכר החלב. על כן מומלץ להימנע ממוצרי חלב כדוגמת חלב ניגר (לשתיה), שמנת וגבינות לבנות.

מזונות ותוספים מומלצים לשילוב בתזונת חולי קרוהן

פרוביוטיקה – חיידקי מעיים המסייעים לפעילות יעילה וסדירה של המעי, מחזקים את מערכת החיסון ומונעים את שגשוגם של המזיקים לפעילות המעי. חיידקים פרוביוטיים מצויים בכמות קטנה מכדי להשפיע במערכת העיכול של חולי קרוהן פעיל, עקב סיבות שונות, וביניהן נטילת תרופות אנטיביוטיות, המכחידות את הפלורה המועילה של המעי. ניתן ליטול פרוביוטיקה כתוסף תזונה.
חומצות שומן חיוניות כדוגמת אומגה 3 – הגוף אינו מייצר בעצמו חומצות אלו, והן חיוניות לתפקוד מיטבי של כלל מערכות הגוף. אומגה 3 ניתן ליטול בכמוסות או לספוג באמצעות אכילת דגים שונים.
פרי הפפאיה – הפרי הבריא נמצא כמכיל אנזימי עיכול מועילים וטבעיים, המסייעים לפעולת מערכת העיכול.

לסיכום – תזונה נכונה ומותאמת אישית לחולי קרוהן עשויה להקל על מצב המחלה ולהפחית בסימפטומים המתישים שלה. אני מזמינה אתכם לפנות אלי להתאמת תזונה מדויקת ולטיפול משלים באמצעות דיקור וצמחי מרפא. כל אלו עשויים להפחית את תדירות ההתקפים ולהקל במצבי התקף. צרו קשר!

מאיה נאור
המלצה על טיפול טבעי במחלת מעי דלקתית
טיפול טבעי בקרוהן המלצה חמה

לכל המאמרים >