גסטריטיס – דלקת בקיבה – כל מה שצריך לדעת

גסטריסט היא דלקת בקיבה. באופן מדויק יותר היא דלקת בתאי הרירית המצפים את הקיבה. תפקידה של רירית הקיבה חשוב ביותר, שכן היא זו המפרישה את החומצה הרירית, מיצי הקיבה, שהם הכרחיים לעיכול המזון שאנו אוכלים.

יחד עם זאת על הרירית להישמר שלא להיפגע מהחומצה שהיא עצמה מפרישה. לכן היא מכוסה בשכבה מיוחדת, המגנה עליה מפני מיצי הקיבה. כאשר שכבה זו נפגעת התוצאה עשויה להיות גסטריטיס.

סובלים מגסטריטיס ומכאבים בקיבה?  פנו אלי עוד היום לשם אבחון והתאמת טיפול שמסייע בהפחתת הדלקתיות, איזון ושיקום מערכות הגוף וטיפול בבעיה באופן יעיל, מעמיק ולמשך זמן.

גורמים לדלקת בקיבה

גסטריטיס (בעברית: דלקת רפידת הקיבה) נגרמת על פי רוב מזיהום שמקורו בחיידק הליקובקטר פילורי. מדובר בחיידק המצוי בקיבה של אחוזים ניכרים מהאוכלוסייה. על אף שחומצות הקיבה מסוגלות להרוג את החיידק, הוא בדרך כלל נצמד לתאים שמתחת לשכבת הרירית וכך מגן על עצמו, ועשוי להביא למצב של גסטריטיס כרוני.

גורמים נוספים המובילים למצב של גסטרטיס כרוני הם אנמיה ממאירה, ריפלוקס כרוני של המרה והפרעות אוטו-אימוניות אחרות.
דלקת אקוטית בקיבה נובעת על פי רוב מצריכת מוגזמת של אלכוהול או תרופות כגון אספירין, עישון או צריכת נוגדי דלקת מסוג NSAIDS במשך תקופות ממושכות.

לפי הרפואה הסינית הטיפול בגסטריטיס מתחיל באבחון מעמיק, שמטרתו זיהוי המצב הספציפי שהוביל להתקלחות המחלה. על אף שביטויי המחלה דומים בין האנשים, אצל כל אחד הגסטריטיס מתפרץ על רקע אחר ואצל כל אחד היו קיימים עודפים או חסרים שונים במערכות הגוף, שהובילו להתלקחות המחלה.

  • רקע רגשי, בעיקר של מתח וכעס – ברפואה הסינית מכונה גם 'כבד הפולש לקיבה'
  • רקע תזונתי או תרופתי (מזונות לא מתאימים – מותאמים ,ותרופות מרובות שפגעו בקיבה) – מכונה ברפואה הסינית 'התשה של צ'י הטחול'
  • תזונה לקויה – ברפואה הסינית מדובר ב'חוסר איזון ביחסים שבין הקיבה לכליות'.
    האבחון המדויק, הכולל תשאול מעמיק, מבחן דופק, לשון ואבחנת בטן, יאפשר לי לדעת מהו הטיפול האישי המדויק לכם.

סוגי גסטריטיס, לפי האבחנה המערבית:

  • גסטריטיס חיידקית – נגרמת מנוכחות של הליקובקטור פילורי.
  • גסטריטיס מדחק חריף – נובעת ממחלה או מפציעה קשה. הטראומה שנגרמה לגוף מובילה לדלקת בדופן הקיבה.
  • גסטריטיס איכולית כרונית – נוצרת כתוצאה משימוש בחומרים הגורמים לגירוי הקיבה, כמו תרופות או אלכוהול בכמויות גדולות. דלקת בקיבה מסוג זה עלולה לגרום לכיבים בקיבה.
  • גסטריטיס נגיפית או פטרייתית – מתפתחת על פי רוב בקרב אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה.
  • גסטריטיס אאוסינופילית – מופיעה כתוצאה מתגובה אלרגית. תאי הדם הלבנים (אאוסינופילים) מצטברים בקיבה ומדליקים אותה.
  • גסטריטיס ניוונית – נגרמת כתוצאה מתהליך אוטו-אימוני הגורם לדיקוק הקיבה ולאיבוד תאים רבים המייצרים חומצה ואנזימים.
  • גסטריטיס תא פלסמה – נובעת מהצטברות תאי פלסמה בדופן הקיבה ובאברים הסמוכים לה.

התסמינים והסימפטומים של דלקת בקיבה

על פי רוב לגסטריטיס סימפטומים מגוונים: כאב בטני, הקאות, קשיים בעיכול, תחושות של מלאות או של שריפה ברום הבטן (בטן עליונה). תסמינים אלו יכולים להופיע יחד או לחוד.
כאבים או תחושת מלאות בבטן העליונה הם תסמינים נפוצים החולפים מעצמם בתוך כמה שעות. אולם אם מדובר בתופעות הנמשכות כמה שבועות, ואם הכאבים מחמירים או מתמתנים לאחר אכילה – ייתכן ויש לכם תסמינים של גסטריטיס.
תסמינים נוספים של דלקת בקיבה יכולים לכלול: גזים וגיהוקים, הקאת דם, יציאות בצבע שחור, דם בצואה, אובדן תיאבון ולפעמים גם פריחה בעור.
אבחון הדלקת ברפואה המערבית מתבצע תחילה על ידי בדיקות דם כלליות מלאות הכוללת מדדי דלקת ושקיעת דם בהמשך הברור מאושש על ידי גסטרוסקופיה. בבדיקה זו מוחדר צינור אל הקיבה וניתן להתבונן בה, לבדוק אותה ולקחת ממנה ביופסיות (דגימה). הבדיקה אורכת כ-20 דקות והמטופל מקבל חומרי טשטוש במהלך הבדיקה בכדי להקל את הבדיקה.

ברפואה הסינית האבחון המדוייק, כולל תשאול מעמיק, מבחן דופק, לשון ואבחנת בטן, שיאפשרו לי לדעת מהו הטיפול האישי המדויק לכם.

דלקת בקיבה – מה לאכול ואיך לאכול

מקור הכאב ממנו סובלים חולי גסטריטיס הוא המגע של הרירית המודלקת עם מיצי הקיבה. לכן הדבר החשוב ביותר בכל הנוגע לתזונה בגסטריטיס הוא אכילת ארוחות קטנות – ככל שהארוחה קטנה יותר, הקיבה תפריש פחות מיצי קיבה, האוכל יתפנה מהר יותר מהקיבה והכאבים יפחתו.

  • חשוב להגביר אכילה של מזון טרי, מבושל, רך, נוזלי וחמים שיפנק את הבטן ועשוי להקל על הקיבה בפרוק הראשוני של המזון.
  • לעסו היטב את המזון כדי להקל על תהליך העיכול, כיוון שתהליך פירוק המזון מתחיל כבר בפה על ידי הלעיסה וערבוב הרוק באוכל הלעוס. ככל שהמזון יגיע לעוס יותר ומעורבב ביותר רוק – העיכול שלו יהיה מהיר יותר. מומלץ לאכול בתשומת לב ולא תוך כדי פעילות אחרת, זאת כדי להקפיד על הלעיסה המרובה ולהימנע מבליעת פיסות אוכל שאינן לעוסות היטב, בהיסח הדעת.
  • הימנעו ממזון שומני והעדיפו מזונות מופחתי שומן – מהירות התפנות הקיבה קשורה, בין היתר, לכמות השומן במזון: ככל שיש יותר שומן במזון כך הוא יתפנה לאט יותר מהקיבה. לכן כמו כן הפחיתו במזונות חריפים, מתובלים, מתועשים ומעובדים – אלו מקשים על תהליך העיכול. כפי שציינתי קודם, העדיפו בישול כצורת עיבוד המזון שלכם וותרו על טיגון

מזונות שיכולים להקל על סימפטומים של גסטריטיס:

  • ירקות ופירות טריים, שהם בסיסיים (מתאימים כאשר הקיבה חומצית והגסטריטיס אינו על רקע סביבה בסיסית)
  • קטניות ואגוזים – גם הם בסיסיים ומרגיעים את הקיבה (אם הדלקת בקיבה אינה על רקע חומצי)
  • מזון המגן על רירית הקיבה – דוגמת אלוורה ופפאיה.
  • חליטות צמחים מרגיעות, כמו שומר, בבונג, גרניום לימוני ועשב לימון.

 מה לא לאכול

מומלץ להימנע ממזונות המגרים את הרירית המודלקת:

  • מזונות מלוחים במיוחד, כמו חטיפים מלוחים, דגים מלוחים, סויה, מלח שולחן וכדומה
  • מזון מהיר וג'אנק פוד (שומני ועתיר מלח)
  • מזונות חריפים, כמו טבסקו, סחוג, סרירצ'ה ועוד
  • מזונות חומציים, כמו מיצים חמוצים, פירות הדר וכו'
  • קפאין הנמצא לא רק בקפה אלא גם בשוקולד, תה וקולה
  • מזונות המכילים קמח לבן, תפוחי אדמה ואורז לבן
  • משקאות אלכוהוליים

כמו כן מומלץ להימנע מעישון סיגריות וסיגרים מכל הסוגים.

דלקת בקיבה טיפול טבעי

הטיפול בגסטריטיס ברפואה הסינית יעיל הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. הוא עוזר למזער את החמרת המצב, משפר ומסייע בחידוש הרקמות ותורם בהקלה על תסמינים של דלקת בקיבה וסימפטומים נוספים הקשורים בה. הטיפול מתמקד בחוסר האיזון הראשוני שגרם להתלקחות הדלקת, ומשלב המלצות לתזונה אשר מותאמת אישית, פורמולות צמחים סיניות ודיקור סיני.

מאיה נאור רפואה סינית

למאיה היקרה,

אני רוצה להודות לך על הטיפול המסור בעניין הפרעת עיכול ממנה סבלתי במשך שנים ארוכות. לאחר סדרה של טיפולי דיקור סיני וצמחי מרפא, אני שמח להודות לך על כך שנפתרו לי כל בעיות כאבי הבטן, הגזים והעייפות ממנה סבלתי הרבה זמן.

ממליץ בחום,

תודה!

גסטריטיס