אולקוס, כיב קיבה

דיספפסיה וקשיי עיכול – גורמים, תסמינים ופתרונות טבעיים ויעילים

מרגישה כאב או אי נוחות ברום הבטן? סובל מתחושת מלאות במערכת עיכול עליונה? חשים תחושה של בעירה, נפיחות, קשיי עיכול, בחילה או צורך להקיא? יתכן שאתם סובלים מהפרעה מעיקה, שקרויה דיספפסיה תפקודית 

דיספפסיה תפקודית (או פונקציונלית) היא הפרעה של קשיי עיכול, הנפוצה מאד במדינות מפותחות ושכיחותה גבוהה – היא מופיעה בקרב כ-25-7% מאוכלוסיית הבוגרים. הרפואה הסינית מבחינה בין סוגים שונים של דיספפסיה, ולסובלים מן הבעיה ניתן להתאים טיפול תומך ומיטיב, שמשלב בין דיקור, המלצות תזונה, אורחות חיים וצמחי מרפא. ההתבוננות בהפרעה כוללת גם תשומת לב למצב הנפשי ולמערכת ההורמונלית, מאחר ואלו משפיעים גם הם על התפתחות והופעת ההפרעה.

בעזרת טיפול טבעי ניתן להקל משמעותית על תסמיני הבעיה, להימנע מתלות בנטילת תרופות קונבנציונליות ולהגיע לאיזון גופני ונפשי, ללא תופעות לוואי.

ניווט מהיר

תסמיני דיספפסיה תפקודית – איך זה מרגיש?

דיספפסיה תפקודית מתבטאת בתחושת אי נוחות בחלק העליון של הבטן, בעיקר. נוסף על אי הנוחות יכולים להופיע תסמינים נוספים (קרויים גם תסמינים דיספפטיים) של כאב, נפיחות בבטן העליונה, תחושת שובע ומלאות גם לאחר ארוחה קלה וקטנה, חוסר תאבון, עלייה של מיצי עיכול, גיהוקים ושיהוקים, תחושה של בערה בבית החזה, בחילות והקאות.

תסמיני ההפרעה יכולים להופיע כולם או חלקם. מאחר שזוהי הפרעה מתמשכת, בעלת אופי כרוני, תסמיניה יכולים להיעלם ולחזור מפעם לפעם. לעתים הם קלים ומשפיעים באופן מינורי, אולם לעתים התסמינים חמורים, מטרידים ופוגעים באורח משמעותי בתפקוד היומיומי ובחיי השגרה.

דיספפסיה פונקציונלית מופיעה ללא סיבה ברורה, ואינה קשורה בבעיה מבנית כלשהי במערכת העיכול – כיב קיבה, דלקת במעי, גידול או שינוי כלשהו אחר. במקרה שבו התסמינים קלים ואין סימפטומים נוספים כמו ירידה במשקל, קושי בבליעת מזון או בעיות אחרות – ובמיוחד כאשר המטופל צעיר וטרם מלאו לו 40 – אין צורך באבחון מיוחד. כאשר המטופל מבוגר יותר, או כאשר מופיעים תסמינים חזקים וחמורים יותר, רצוי לפנות לאבחון שמתבצע על ידי הרפואה הקונבנציונלית באמצעות בדיקות דם, בדיקות אנדוסקופיה ועוד.

מה גורם לדיספפסיה?

סיבות לדיספפסיה וגורמים להפרעה מוכרים בחלקם, וביניהם ניתן למנות את הבאים:

  • הפרעה בפעולה המכנית-פיזיולוגית של הקיבה – התרוקנות איטית או האטה בפעילות הקיבה
  • הפרעה בהסתגלות הקיבה למזון שמגיע
  • רגישות יתר בקיבה
  • זיהום חיידקי, דוגמת חיידק הליקובקטר פילורי
  • גורמים נפשיים ופסיכולוגיים – חרדות, דכדוך ונטייה לדיכאון עלולים להחמיר את התסמינים ולהגביר את תדירות הופעתם

דיספפסיה וקשיי עיכול בהריון

במהלך הריון עלולים להופיע קשיי עיכול וכאבים במערכת עיכול עליונה, שעלולים לבוא לידי ביטוי במגוון צורות: צרבת בהריון תחושת כאב, צרידות, שיעול ממושך ועוד. השינויים הפיזיולוגיים וההורמונליים בהריון יוצרים לחץ בתוך הבטן, שפוגע ביעילות הסוגר שבין הקיבה לוושט. הליקוי בפעילות הסוגר והחלשות שרירי הסרעפת גורמים למזון מן הקיבה, מלווה במיצי קיבה, לגלוש במעלה הוושט, במיוחד במצבי שכיבה, התכופפות או במהלך אכילת מזון. דיספפסיה תפקודית שמופיעה לראשונה במהלך הריון חולפת בדרך כלל לאחר הלידה.

אם התסמינים קשים ומעיקים, ניתן להרגיע ולהקל על ידי הכנת חליטות טבעיות שמתאימות לנטילה בהריון, דיקור סיני, המלצות תזונה כמובן לאחר אבחון מקיף והתייעצות מקצועית.

 דיספפסיה ותזונה

ניתן להקל על קשיי עיכול ודיספפסיה פונקציונלית באמצעות שינוי מסוים באורחות החיים ובהרגלי השגרה. כך למשל, מומלץ לסיים את האכילה עד שעתיים לפני השינה של הלילה; לישון כאשר הראש ובית החזה מוגבה מעט, להימנע מעישון ומשתיית אלכוהול; ולהעדיף אכילת ארוחות קטנות בתדירות גבוהה על פני ארוחות מעטות כבדות.

המלצות התזונה שיכולות להועיל ולהקל על תסמינים של דיספפסיה:

  • הימנעות ממזונות חומציים כמו פירות הדר ועגבניות, וכן ממזונות שומניים או חריפים.
  • הפחתה בצריכת קפאין ושוקולד לסוגיו השונים.
  • הימנעות משתייה של משקאות מוגזים.
  • הוספת זרעי שומר ושקדים לא קלויים לתפריט, וכן צריכת חלב שקדים או חלב אורז.
  • שתיית חליטה מרגיעה של בבונג (קמומיל), זרעי שומר או צמחי מרפא מומלצים אחרים, שהם בעלי איכות מרגיעה לקיבה

במאמר הבא (אנגלית) תקראו עוד על גורמי הבעיה והאופן בו ניתן למנוע אותה.

 טיפול טבעי בדיספפסיה וקשיי עיכול

הרפואה הסינית רואה דיספפסיה תפקודית כתוצאה של הפרעה בזרימה של אנרגיה בכבד, שמובילה להפרעה בתיאום בין הטחול לקיבה. ההפרעה עלולה  להיות קשורה גם בחולשה של הטחול, לחות עודפת, קור במערכות הגוף ועוד.

לצמחי מרפא סיניים ישנה השפעה מצוינת על הטיפול בבעיה. הם מסייעים באיזון האנרגיה ובהשבת מערכת העיכול לפעולה סדירה ותקינה, איזון הורמונלי ורוגע דיספפסיה. טיפול בעזרת דיקור סיני נפשי. אל צמחי המרפא, שנרקחים באופן אישי, בהתאם לאבחנה ולתסמינים, ניתן לצרף טיפול בדיקור סיני, שמשפר את תנועתיות המעיים ואת פעולת הקיבה, ומפחית את קשיי העיכול, החרדה, הכאב והמתח הנפשי.

סובלים מדיספפסיה פונקציונלית? לרפואה הסינית יש פתרונות מקלים ואפקטיביים, שמטפלים לא רק בהפרעה עצמה אלא גם במקורותיה. הטיפול המשולב מסייע בהשבת הפעולה התקינה של מערכת העיכול העליונה ובהפגת הסימפטומים.

לפרטים ויצירת קשר עם מאיה נאור: 074-7690918

 

מאיה נאור

מטפלת במבוגרים וילדים בקליניקות ברמת אביב ועמק החולה, גליל עליון.

תודה למאיה נאור על טיפול בתסמונת מעי רגיז
המלצה חמה לטיפול טבעי במעי רגיש