אולקוס, כיב קיבה

הליקובקטר פילורי: האם זה מסוכן ואיך ניתן לטפל?

הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori) הינו חיידק נפוץ מאוד, שחי במושבות במערכת העיכול של האדם, על פני רירית הקיבה ובתריסריון. פעולת החיידק מחלישה את עמידות הקיבה לסביבה החומצית. מושבות החיידק גורמות להתפתחות דלקות וכיבים בקיבה ובתריסריון, ופעילות החיידק הוכחה מחקרית כקשורה להתפתחות סרטן קיבה. זו התשובה הקצרה והמתומצתת לשאלה מה זה הליקובקטר פילורי. המשיכו לקרוא ונענה לכם על כל השאלות הכי נפוצות בנושא במטרה לספק לכם את מלוא הידע הנדרש.

 

כיצד מצליח הליקובקטר פילורי לשרוד את חומציות הקיבה ולשגשג בה?

מיצי העיכול בקיבה הינם חומציים ועוצמתיים מאוד, והדבר אמור להקשות על התפתחותו וגדילת חיידק בקיבה. חיידק הליקובקטר פילורי מכיל חומר שמפרק שתנן (urea) ומייצר ממנו אמוניה. האמוניה היא בסיסית, ועל כן סותרת את הסביבה החומצית בקיבה. החיידק נצמד לריריות, יוצר תגובה דלקתית והורס את תאי הקיבה שסביבו. תהליך זה מוביל להתפתחות פצע פנימי בקיבה, הקרוי בסלנג אולקוס, ובשפה המקצועית הוא קרוי כיב עיכולי (כיב פפטי).

ניווט מהיר:

 

עד כמה נפוץ החיידק הליקובקטר פילורי?

זיהום עקב חיידק הליקובקטר פילורי, על פי ההערכות, מופיע אצל כמחצית מאוכלוסיית כדור הארץ (מידע נוסף ניתן למצוא כאן .( למשתנה הגיל יש השפעה גדולה על האופן בו החיידק עלול לתקוף את האדם. כראיה, הבעיה שכיחה במיוחד בקרב מבוגרים בני 65 ומעלה, כאשר בגילים אלו ניתן למצוא את החיידק אצל כ-90% מהאנשים.

החיידק נפוץ יותר בארצות מתפתחות, ושכיחותו גבוהה יותר באזורים צפופים בהם תנאי התברואה רחוקים מלהיות מיטביים. לראיה, במדינות המערב מקובל כי החיידק מצוי אצל כ-50%-40% מן האוכלוסייה, ואילו במדינות מתפתחות נושאים אותו כ-90% מהאוכלוסייה. גורמים נוספים העלולים להגביר את הסיכון לשגשוג החיידק הלא רצוי הם דוגמת התנאים הסוציו-אקונומיים בשטח נתון.

נתון מעניין הוא שהחיידק מופיע בשכיחות נמוכה יותר בקרב אנשים בעלי סוג דם  O. חיידק הליקובקטר פילורי הוא עמיד יחסית, כפי שתעיד העובדה שהוא יכול לשרוד ללא קושי גם בסביבה חומצית הקיבה. חשוב לא פחות הוא שגם טיפול תרופתי עוצמתי, שכולל אנטיביוטיקה ותרופות נוספות בהתאם למאפייני הבעיה ולתסמינים שלה, אינו מבטיח שהחיידק לא יחזור.

 

האם חיידק הליקובקטר מדבק?

נכון להיום אין הוכחה רפואית חד משמעית כי חיידק הליקובקטר מדבק.

 

הליקובקטר תסמינים

תסמיני הליקובקטר פילורי אצל נשאים רבים כמעט ואינם ניתנים לאבחון ולכן הוא יכול לשהות בגוף שלהם ולשגשג במשך שנים, וזאת מבלי שיהיו מודעים בכלל לקיומו. במקרים אחרים, החיידק מהווה כר פורה להתפתחות מחלות ובעיות מגוונות הקשורות למערכת העיכול, ביניהן:

 

אולקוס, כיב קיבה או כיב פפטי

כיב פפטי ,(Peptic Ulcer Disease) הקרוי בלטינית וגם בשפה היומיומית – אולקוס, מופיע בקיבה או בתריסריון. זהו פצע פנימי הנגרם כתוצאה מפגיעת חומצה ואנזים בשם פפסין בריריות הקיבה והתריסריון. פגיעה זו יוצרת דלקת בקיבה ותחושת כאב שורף בחלק העליון של הבטן. החיידק למעשה מייצר אמוניה, המהווה חומר הסותר חומציות,  ונצמד לתאי האפיתל ברירית בהם הוא מפריש חומרים. התאים באזור זה ניזוקים ומסולקים מהאזור על ידי תאי הדם הלבנים כחלק מפעילות מערכת החיסון, מה שעלול ליצור את הדלקת.

הליקובקטר פילורי הוא אחד הגורמים העיקריים להיווצרותו של אולקוס, לצד שימוש בתרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים .(NSAIDs) אולקוס הוא תופעה שכיחה, ועל פי ההערכות סובלים ממנו כ-10% מאוכלוסיית העולם המערבי. כיב בתריסריון שכיח יותר מכיב קיבה.

 

דלקת בקיבה

את הסקירה של הליקובקטר פילורי תסמינים אנחנו ממשיכים עם דלקת בקיבה, או גסטריטיס, ההולכת פעמים רבות יד ביד עם היווצרות כיבי הקיבה. ניתן לומר כי הדלקת עלולה לגרום לפצע בקיבה – כיב קיבה או כיב בתריסריון (התריסריון הוא חלק מן המעי הדק), כפי שראינו מעלה.

 

גסטריטיס כרונית

גסטריטיס כרונית (קרויה גם גסטריטיס אטרופית) היא מחלה דלקתית של רירית הקיבה. במבט מיקרוסקופי על רירית קיבה מודלקת בשל גסטריטיס מזהים אזור דלקתי ורואים כי הבלוטות שאמורות להפריש את חומצות העיכול נהרסו ונעלמו. גסטריטיס עלולה להיווצר כתופעה אוטואימונית באמצעות נוגדנים שמייצרת מערכת החיסון ופוגעים בריריות הקיבה. זהו מצב שמוביל לאנמיה ולרמת B12 נמוכה בגוף. כמו כן, גסטריטיס שכיחה מאד כתוצאה משימוש ממושך בתרופות שנוגדות חומציות בקיבה, כדוגמת אומפרדקס ולוסק.

 

סרטן הקיבה

חיידק הליקובקטר נחשב כגורם סיכון להתפתחות סרטן הקיבה ולימפומה של הקיבה, כאשר בדרך כלל מדובר בתהליך הנמשך שנים ארוכות ועשוי להיות מושפע מגורמים דוגמת אורח החיים של האדם: עישון, תזונה ועוד. בקרב חולי לימפומה של הקיבה מסוג מסוים (MALT) הכחדת החיידק תורמת לנסיגת הלימפומה ומסייעת בריפוי. הסיכון ללקות בסרטן קיבה כאשר חיידק הליקובקטר קיים בקיבה גבוה יותר בקרב מי שלוקים בגסטריטיס כרונית.

 

 

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

דיספפסיה

מתאפיינת בהופעת כאבי בטן חוזרים ובתחושת אי נוחות בטנית. לעתים מלווה דיספפסיה תפקודית בסימפטומים נוספים כדוגמת נפיצות, בחילה, תחושת שובע מהירה, חוסר תאבון או אי חשק לאכול. בקרב הלוקים בדיספפסיה אין ממצאים פתולוגיים כדוגמת כיבים במערכת העיכול. זוהי תופעה שכיחה, ונוסף על כך, טיפול בחיידק הליקובקטר פילורי מוביל לשיפור ולהטבה מועטים, וכראיה, רק כרבע מהמתלוננים מדווחים על הטבה לאחר הכחדת החיידק ולפיכך מסיקים שהחיידק הוא איננו המחולל העיקרי של דיספפסיה.

 

כאבי בטן

נוכחות הליקובקטר פילורי לא תמיד מורגשת, ומרבית האנשים שנושאים את החיידק אינם מודעים כלל לקיומו. במקרים שבהם פעילות החיידק גורמת לדלקת בקיבה ולכיב קיבה, יכולה להופיע תחושת כאב שורף בבטן העליונה. לעיתים האדם חווה כאבי בטן מתמשכים, כאשר תחושת הכאב החד או השורף מתגברת או מופיעה בדרך כלל לאחר אכילה. במצבים מסוימים, אכילה דווקא מקלה על הכאב, ואז יתכן שהכיב הפפטי הוא כיב תריסריון.

 

מחסור בוויטמין B12 ובברזל

הימצאות החיידק עלולה לגרום לפגיעה בפירוק המזון בקיבה ובתהליך ספיגת חומרי מזון חיוניים, וביניהם ויטמין B12 וברזל. החסר התזונתי עלול לגרום לאנמיה, עייפות, חולשה, נשירת שיער וציפורניים שנשברות בקלות.

הימצאות הליקובקטר פילורי קשורה גם בהתפתחות אלרגיות, עודפי ליחה ומחלות שקשורות בתגובתיות יתר של מערכת החיסון (מחלות אוטואימוניות).

 

מה עם צרבות?

בעבר, היה נהוג לקשר בין חיידק הליקובקטר פילורי לבין הופעת צרבת או ריפלוקס .כיום הקשר אינו ברור, כאשר יש ממצאים שמראים שיכול להיות שדווקא ההיפך הוא הנכון, כלומר, שבקרב אנשים הסובלים מצרבת, שיעור החיידק דווקא נמוך יותר מאשר שאר האוכלוסייה.

 

איך נעשה האבחון לאיתור חיידק בקיבה?

ניתן כאמור למצוא במקרה של חיידק בקיבה תסמינים שונים, אולם על מנת לקבל תמונה קלינית רחבה יש צורך בביצוע מספר בדיקות הכרחיות. אבחון הליקובקטר פילורי חשוב שיבצעו אנשים המשתייכים לאוכלוסיות הסיכון העיקריות למחלה, ביניהם כאלו שיש להם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שסבל מהבעיה, אנשים שכבר חולים בסרטן הקיבה או כאלו החווים תסמינים אותם ניתן לשייך לכיבי קיבה או תריסריון. האבחון נעשה לרוב בשילוב בין מספר שיטות בדיקה:

 

תבחין נשיפה

בדיקת נשיפה להליקובקטר היא בדיקה פשוטה ומהימנה, היא אינה פולשנית ואינה כרוכה בכאב. בבדיקה נושף הנבדק לתוך מבחנה, ולאחר מכן נמדדות כמויות דו תחמוצת הפחמן באוויר שננשף. הליקובקטר פילורי מייצר דו תחמוצת הפחמן, והכמות של הגז הנמדדת מעידה האם החיידק מצוי בקיבה. זוהי בדיקה יעילה, אך מי שנוטלים תרופות סותרות חומצה מתבקשים להפסיק את השימוש בהן בטרם ביצוע הבדיקה למשך שבוע.

 

בדיקת הליקובקטר פילורי: גסטרוסקופיה

בדיקה שבמהלכה מחדירים לקיבה סיב אופטי דרך הפה והושט. הבדיקה נערכת באמצעות דגימה מרירית הקיבה או התריסריון.

במקרה של בדיקת הליקובקטר פילורי שנערכת באמצעות תבחין, מתבקשים לעיתים המטופלים להביא עימם מיץ תפוזים. בבדיקה מוסיפים למיץ חומר שמסייע לבדוק את נוכחות החיידק בקיבה לאחר שתייתו. העיקרון הוא שכאשר החיידק נמצא בתוך הרירית, החומר המדובר יפורק כך שיהיה אפשר להבחין בתוצרים שלו במסגרת הנשיפה.

למרות שמדובר בבדיקה אמינה לכל הדעות, במקרים מסוימים היא עלולה להצביע על תוצאה שלילית, וזאת חרף העובדה שהחיידק שוכן בגופו של האדם המאובחן. הדוגמה העיקרית לכך היא אנשים הנוטלים תרופות אנטי חומציות בקיבה, ועליהם להפסיק את הנטילה כשבעה ימים לפני מועד תבחין הנשיפה.

 

בדיקת הליקובקטר בצואה

בבדיקת צואה ניתן לאתר אנטיגן של חיידק הליקובקטר פילורי. זוהי בדיקה יעילה בכל קנה מידה המתאימה מאוד גם לאוכלוסיות המתקשות עם תבחין הנשיפה דוגמת ילדים קטנים.

 

בדיקת דם לגילוי הליקובקטר פילורי

בבדיקת דם ניתן לאתר נוגדנים לחיידק הליקובקטר. בדיקה זו נחשבת פחות אמינה, וזאת כיוון שהנוגדנים לחיידק נותרים בדם חודשים ושנים לאחר הכחדתו. כתוצאה מכך היא עשויה להצביע על כך שהאדם נחשף לחיידק בשלב מסוים בחיים שלו, אבל לא על עצם העובדה שהחיידק גורם אצלו למחלה פעילה בנקודת הזמן הנוכחית.

 

הליקובקטר טיפול ברפואה המערבית

הטיפול הקונבנציונלי בחיידק קרוי לעתים "טיפול משולש בהליקובקטר", כיוון שהוא כולל שילוב תרופות סותרות חומציות (כדוגמת לוסק, אומפרדקס, לנטון או קונטרלוק) ותרופות אנטיביוטיות משני סוגים. התרופות האנטיביוטיות שניתנות בדרך כלל הן מוקסיפן וקלריתרומיצין (קלסיד) או פרוטוציד.

במקרי הליקובקטר פילורי ואלרגיה לפניצילין ניתנת במקום המוקסיפן אנטיביוטיקה מסוג מטרונידאזול. שילוב התרופות נועד להכחיד את החיידק.

טיפול בהליקוברטר פילורי זה יעיל בחלק מהמקרים, אך עשוי לגרום לתופעות לוואי ולהישנות התופעה. כ-20% מהמטופלים אינם מגיבים לטיפול האנטיביוטי הראשון, ובמקרה זה עולה הצורך בטיפול נוסף. ישנו גם אחוז קטן של מטופלים שאינו מגיב לטיפול זה כלל.

במקרים כאלו בפרט מומלץ לפנות לשילוב של רפואה מערבית ורפואה סינית, הידועה כבעלת הצלחה מרשימה בטיפול בהליקובקטר.

 

חיידק הליקובקטר תזונה מומלצת

עפ"י הרפואה הסינית הליקובקטר תזונה היא חלק חשוב מהטיפול. ההמלצות לגבי הליקובקטר תזונה כוללות שמירה על איזון תזונתי ההולם את המצב הבריאותי. איזון תזונתי זה משתנה מאדם לאדם בהתאם לכל הקשור לנושא של הליקובקטר תסמינים ובהתאם להטבה ולשינוי במצב הבריאותי.

מה מומלץ לאכול? והאם אפשר למצוא במקרה של הליקובקטר תרופות סבתא?

תזונה מומלצת עבור הליקובקטר פילורי? אלו הם מזונות המהווים במקרה של הליקובקטר תרופות סבתא מצוינות:

  • מזונות עשירים באומגה 3: חומצת שומן מסוג אומגה 3 היא אנטי דלקתית, ולכן מומלצת במקרים של הימצאות החיידק. אומגה 3 מסייעת בשיקום ריריות הקיבה, והיא מצויה בזרעי פשתן טחונים, שמן פשתן ודגי ים כמו סלמון או טונה.
  • שום: אם אתם סובלים מהימצאות חיידק הליקובקטר פילורי, שום יכול לסייע לכם כיוון שהוא אנטי דלקתי. לעיסת שום מומלצת רק למי שאינם סובלים מכיב פפטי פעיל. את השום מומלץ לצרוך טרי ובלעיסה – 3-2 שיני שום ביום. כיוון שהחומר הפעיל בשום חזק מאוד, מומלץ להיוועץ בבעל מקצוע לפני שמוסיפים אותו לתפריט היומי.
  • לימון: ניתן לצרוך לימון בסלט או במשקה. הוא אמנם חמוץ אך בגוף הוא הופך לבסיסי.
  • קינמון: משפיע על התפתחות זיהומים פטרייתיים, ונמצא כי הוא יעיל נגד התפתחות של החיידק בקיבה. ניתן להוסיף קינמון לחליטת צמחים או כתבלין לדברי מאכל.
  • רימון: חליטה של קליפות רימונים מסייעת בדיכוי מושבות החיידק. גם אכילה של גרגירי הרימון יעילה נגד שגשוג החיידק בקיבה.
  • כורכום: כורכומין הוא החומר הפעיל שמפיקים מקנה שורש הכורכום. הוא נוגד דלקת ונוגד חמצון חזק, וצריכתו מעכבת את צמיחת החיידק בקיבה ומסייעת בשיקום ריריות הקיבה. את אבקת הכורכום ניתן להוסיף לתבשילים, וכיום ניתן להשיג גם שורשי כורכום טריים ולהוסיפם למיצים סחוטים ולמזון.
  • טימין (קורנית): צמח התבלין נמצא כבעל השפעה מעכבת על התפתחות חיידק הליקובקטר פילורי. ניתן לצרוך את הטימין כתבלין, להכין ממנו חליטה ולשתות, או בתמצית.
  • אורגנו: צמח תבלין עוצמתי, בעל השפעה אנטי דלקתית, שנמצא יעיל בטיפול בכיבי קיבה ובתריסריון. ניתן לחלוט ולשתות או להשתמש במיצוי שלו. קיימות בשוק גם כמוסות של אורגנו, אותן ניתן לבלוע.
  • תמצית זרעי אשכוליות (GSE): תמצית יעילה לטיפול במגוון רחב של זיהומים חיידקיים ואחרים. מסייעת בטיפול בחיידק ובשיקום ריריות הקיבה. ניתן לצרוך מדוללת במים – מספר טיפות מהולות בכוס מים על פי ההתוויה על הבקבוק, או בכמוסות. מאחר ותמצית זרעי אשכוליות היא בעלת פעולה חזקה, מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע לפני השימוש, וזאת במטרה להימנע מנזק למערכת העיכול.

לסיכום, במקרה של הליקובקטר תרופות סבתא הן בעיקר מזונות טבעיים וחלקם הגדול הוא אנטי דלקתי.

קינמון. טיפול יעיל בבעיית הליקובקטר פילורי

 

מזונות מומלצים במקרה של אולקוס ודלקת בקיבה:

  • מיץ מתפוחי אדמה בלתי מבושלים.
  • תפוחים טריים או מיץ מתפוחים טריים.
  • חליטות של צמחים כדוגמת קמומיל (בבונג), לואיזה ומליסה.
  • מיץ חמוציות לא ממותק.

מה אסור לאכול כשיש הליקובקטר פילורי?

במקרה של הליקובקטר טיפול הוא תהליך שדורש מכם גם התאמה של התזונה, וחשוב להימנע מאכילת מזונות העלולים לגרות את הקיבה או העלולים לעורר הפרשת מיצי קיבה, וכן מזונות המחמירים את תופעות הלוואי. חשוב להימנע מאכילת הדברים הבאים:

  • מזונות חומציים כמו פירות הדר, עגבניות ומוצריהן (רסק עגבניות, מיץ עגבניות וקטשופ), גמבה, תות וקיווי.
  • מוצרי חלב.
  • קמח לבן ומוצריו.
  • מזונות מעובדים, מזונות המכילים סוכרים ומשקאות מוגזים.
  • קפה ומוצרים המכילים קפאין כדוגמת שוקולד, תה שחור וקקאו.
  • אלכוהול: מומלץ להימנע משתיית אלכוהול משקאות ומוצרים המכילים מנטה (כולל משחות שיניים, מסטיקים וכדומה).
  • מזונות שומניים במיוחד כדוגמת גבינות שמנות ובשרים. מזונות בעלי אחוזי שומן רבים גורמים להפרשה מוגברת של חומצות עיכול, ועלולים להחריף התפתחות או הימצאות של כיב בקיבה.

 

הליקובקטר טיפול טבעי

במקרה של הליקובקטר טיפול טבעי, על פי עקרונות הרפואה הסינית, עשוי להיות יעיל במיוחד. הליקובקטר פילורי טיפול ברפואה הסינית מתחיל באבחון מקיף שמטרתו לזהות את ביטויי החולי בגוף המטופל. האבחנה תאפשר לקבוע האם האדם נתון במצב של עודף או במצב של חוסר חום ולחות בקיבה ובמערכת העיכול כולה. ברפואה הסינית ניתן לאבחן גם מצבים של חוסר ועודף משולבים.

טיפול ברפואה סינית כולל דיקור סיני וצמחי מרפא המותאמים לאבחנה שהתקבלה, לשם חיזוק צ'י הקיבה או הטחול, טיפול בלחות ובהימצאות הפתוגן – החיידק. הטיפול משלב המלצות בנושא של הליקובקטר תזונה עשירה ומותאמת אישית, תוך שימת דגש על צריכת ירקות ופירות טריים ובעלי דרגת חומציות נמוכה, דגנים מלאים וסיבים תזונתיים.

הרפואה הסינית מבצעת במקרה של הליקובקטר טיפול טבעי יעיל בהפחתת החומציות בקיבה ותומך בהכחדת החיידק. טיפול זה מסייע בהפחתת הדלקתיות, איזון ושיקום מערכות הגוף וטיפול בבעיה באופן יעיל, מעמיק ולמשך זמן.

 

הליקובקטר פילורי שאלות חשובות

מהם התסמינים של חיידק הליקובקטר פילורי?

כאשר החיידק נמצא בשליטה, הוא אינו מזיק. זיהום כתוצאה מהחיידק, לעומת זאת, עלול לגרום לשורה ארוכה של תסמינים, תופעות ומחלות, ביניהם: כיב קיבה, דלקת בקיבה, קשיי בליעה, כאבי בטן, צרבות ועוד. זאת לצד הגדלת הסיכויים לנזקים ארוכי טווח, כולל סרטן הקיבה במקרים החמורים ביותר.

אילו בדיקות נעשות לזיהוי החיידק?

ניתן ולעיתים אף מומלץ לשלב בין מספר בדיקות לקבלת תמונה קלינית מלאה. הבדיקות האלה כוללות תבחין נשיפה, גסטרוסקופיה, בדיקת דם, בדיקת הליקובקטר בצואה ואחרות. ככל שיש יותר בדיקות, וככל שהן מותאמות למקרה באופן מלא, כך האמינות והדיוק צפויים לעלות.

איך מתבצע טיפול במקרה של הליקובקטר פילורי ברפואה המערבית?

הטיפול הקונבנציונלי העיקרי מכונה "הטיפול המשולש", בשל השילוב שהוא מציע בין תרופות הסותרות את רמת החומצה לבין שני סוגים של תרופות אנטיביוטיות. החסרונות העיקריים הם תופעות הלוואי האפשריות והיעילות המוגבלת בחלק מהמקרים: לעיתים הטיפול לא ישפיע, ובמקרים אחרים לא ימנע הישנות הבעיה בעתיד.

למה כדאי לשקול טיפול במקרה של חיידק הליקובקטר פילורי על פי עקרונות הרפואה הסינית?

הרפואה הסינית, השואפת לטיפול הוליסטי היוצר איזון בין חלקי הגוף ובינם לבין הנפש, יכולה להועיל מאוד בהתמודדות עם חיידק הליקובקטר פילורי. לאחר האבחון, ניתן להקל על המצב באמצעות דיקור סיני, צמחי מרפא והתאמות תזונתיות. יש מאכלים שעשויים להקל מאוד על הסובלים מהתופעות הנובעות מהחיידק, ולעומת זאת מאכלים שעלולים להשריש או להחמיר את הבעיה.

 

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

מטפלת במבוגרים וילדים בקליניקות ברמת אביב וחיפה.