אולקוס, כיב קיבה

ריפלוקס – זה מתחיל בגיהוק וממשיך באש

ריפלוקס הוא הפרעה בה תוכן הקיבה המכילה חומצות ושאריות מזון חוזר אל הוושט, דבר אשר גורם לכוויה בחלקו הפנימי של הוושט. התוצאה של כך היא תסמינים דוגמת צרבת באזור החזה והגרון. למרות שסביר להניח שכל אדם יסבול מצרבת מפעם לפעם (למעשה, ההערכות הן שצרבת מופיעה אצל כמעט מחצית מהאוכלוסייה פעם בחודש לפחות), במקרה של רפלוקס ייתכן מצב בו הבעיה תהיה מבחינתו “פתולוגית” – ברמה המעשית, צרבת המופיעה פעמיים בשבוע לפחות או לחלופין פוגעת פגיעה משמעותית בשגרת ובאיכות החיים של האדם. עם זאת, יכול בהחלט להיות מצב של ריפלוקס ללא צרבת.

ריפלוקס תסמינים שכיחים אחרים של הריפלוקס הם דלקת, שיעול, כאבי אוזניים וצרידות, טעם מר בפה, בחילות, גיהוקים, נפיחות וכאב בבטן העליונה. תסמינים אלו עלולים להיות מוחמרים לאחר האוכל.

שימו לב שייתכנו בהחלט מקרים של ריפלוקס שאינו כולל תסמינים ברורים לזיהוי (הן ריפלוקס סמוי אצל תינוקות והן ריפלוקס סמוי אצל מבוגרים), מה שעלול להקשות על הבעיה. כך או כך ריפלוקס במבוגרים טומן בחובו פוטנציאל לפגיעה ארוכת טווח באדם הסובל מהבעיה. בין היתר, בהיעדר טיפול מתאים אפשר יהיה לראות היצרות של הוושט והופעת כיבים עד שינויים טרום סרטניים בוושט.

סובלים מצריבה בחזה ובגרון? מרגישים בחילה, סובלים מגיהוקים ומטעם רע? אל תהססו לפנות. לפעמים שאלה פשוטה עושה את כל ההבדל.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

מהם הגורמים לריפלוקס במבוגרים?

הגורמים למחלת הרפלוקס הם מגוונים. מבחינה מעשית הבעיה נגרמת עקב בעיה בסוגר העליון של הקיבה, שמתפקד בצורה לקויה ולא מבצע את עבודתו. גורמי סיכון נוספים הם חומציות יתר או בקע סרעפתי. לעיתים הריפלוקס נגרם כתוצאה ממחלות כרוניות שהאדם סובל מהן, כשדוגמה מובהקת לכך היא מחלת הסוכרת הגורמת לעיכוב בתהליך הפינוי של תוכן המזון מהקיבה והוצאתו מהגוף. גורמים אחרים שעלולים להביא לאותו עיכוב, ועקב גם מעלים משמעותית את הסיכויים לריפלוקס, הם ירידה בתנועתיות של הוושט (פריסטלטיקה) עם השנים או עקב בעיות אחרות שהאדם סובל מהן, ירידה בכמויות הריר אשר מופרש על ידי הוושט או בעיה מבנית המבינה לכך שמראש מגיעות לוושט כמויות קטנות של ריר בהשוואה למצב התקין. הקאות מרובות עלולות גם הן לגרום לריפלוקס ולתופעות המזוהות איתו.

אורח החיים של האדם והמאפיינים האישיים שלו עשויים להשפיע גם הם על הסבירות לסבול מריפלוקס. ידוע כי עלייה בלחץ התוך בטני מגדילה משמעותית את הסיכויים לסבול מריפלוקס, ולכן קבוצת סיכון עיקרית היא נשים בהריון (זו אגב אחת הסיבות לשכיחות הגבוהה של צרבת בהריון) ולאנשים הסובלים מעודף משקל ומהשמנת יתר. אם הגברים שביניכם חשו הקלה נוכח השכיחות הגבוהה של ריפלוקס בהריון, הנה נתונים קצת פחות מעודדים מבחינתכם: הבעיה שכיחה יותר בקרב גברים לעומת נשים. אחת הסיבות לכך היא שעישון נחשב גורם סיכון מרכזי לריפלוקס, והרי שיעור הגברים המעשנים גבוה בערך פי שניים לעומת נשים.

לעיתים, דווקא הטיפול שהאדם מקבל למצבים רפואיים, אפילו נפוצים מאוד, מגדיל את הסיכויים שיחווה רפלוקס. כך למשל תרופות נפוצות מאוד – דוגמת תרופות אנטיביוטיות המשתייכות למשפחת הטטרציקלינים או משככי כאבים ממשפחת ה-NSAIDS הנפוצה – עלולות להגדיל את הסיכויים לריפלוקס עקב העובדה שהן גורמות לגירוי של הוושט. תרופות נוספות, ביניהן תרופות אנטי דיכאוניות המשתייכות למשפחת הטריציקילים או חוסמי תעלות הסידן למיניהם, עלולים להחמיר את הבעיה בעקבות הגברת תנועת החומציות בגוף, ואל הוושט, שהם גורמים לה. מהסיבות האלה האדם הסובל מריפלוקס או נוטה לחוות תסמיני צרבת חייב להתייעץ עם הרופא שלו לגבי הטיפולים המתאימים ביותר להתמודדות עם הבעיות והמחלות המופיעות אצלו.

אבחון ריפלוקס

כדי להפוך את התמונה למעט מורכבת יותר, נציין שלא פשוט לזהות את המחלה. אבחון ריפלוקס פעמים רבות הוא מבלבל, מהסיבה הפשוטה שרוב תסמיני המחלה הם די כלליים ואינם מוגבלים רק לאזור הוושט, ולכן ניתן לבצע אבחון שגוי או לבלבל את המחלה עם בעיות אחרות. אבחון הבעיה מתחיל בדרך כלל מתשאול של האדם, במטרה לראות מהם התסמינים שהוא סובל מהם ובאיזו תדירות הם מופיעים. התשאול כשלעצמו אינו מספיק על מנת לאבחן ריפלוקס בצורה מספקת, ולכן יש צורך בכמה כלים נוספים. הרופא יכול לבצע בדיקה גופנית, שעשויה לצמצם את האבחנות האפשריות אבל לא להפוך את התשובה לחד משמעית.

אבחון רפלוקס מתבסס על כלי בדיקה נוספים. פעמים רבות האבחון נעשה בשיטת ה”ניסוי וטעייה”, כלומר, נטילה של תרופות המיועדות לטיפול בריפלוקס (בצורה ישירה או עקיפה) על מנת לראות אם הן מועילות: אם אכן יש לתרופה השפעה חיובית על האדם, יכול מאוד להיות שיוחלט להגדיר את הבעיה כ”ריפלוקס”. מצב בו התסמינים מגיעים אל מחוץ לוושט יכול לדרוש מעורבות של אנשי מקצוע נוספים, דוגמת רופא אף אוזן גרון, וביצוע של בדיקות וצילומים על פי דפוסי התסמינים. חשוב להשקיע מאמצים בבדיקה, מכיוון שההתמודדות עם ריפלוקס צפויה להיות פשוטה יותר כאשר מגלים את הבעיה בהקדם האפשרי ומ

מה מציע הטיפול המערבי?

חשוב להדגיש בנקודה הזו שריפלוקס היא בעיה כרונית, כך שהמחלה אינה חולפת (ובטח שלא מעצמה). במילים אחרות: אדם הסובל ממנו אינו יכול “להבריא” לחלוטין, ונדרש לרוב לטיפול משך כל חייו. החדשות המעודדות הן שכאשר עושים זאת, ניתן בהחלט לשלוט בצורה ראויה על הבעיה, להקטין את תדירות התסמינים הנובעים ממנה וגם את דרגת החומרה שלהם. מדובר כאן בטיפולים שעשויים להיות משני חיים, לא פחות.

כמו בעיות אחרות שעלולות לאפיין את האדם, גם במקרה של טיפול בריפלוקס ניתן לחלק את הבעיה לטיפול קונבנציונלי לעומת אלטרנטיבי, כשרבים ימליצו לשקול בחיוב שילוב של טיפולים מכמה עולמות. הטיפול המערבי במחלת הריפלוקס נעשה לרוב על ידי שימוש בתרופות להורדה ועיכוב ייצור חומציות יתר של הקיבה והפחתת צרבת. שמות מוכרים מקבוצה אחת הם “זנטק”, “זנידקס” ומקבוצה אחרת השמות המוכרים הם “נקסיום”, “לנטון”, אומפרדקס” ו”לוסק”. לתרופות אלו תופעות לוואי מעטות והן נמצאות בשימוש נרחב. תרופות אחרות נוגדות חומצת, דוגמת “טאמס” ו”מאלוקס”, מטפלות במקרים הקלים וניתנות לרכישה ללא מרשם רופא.

מטופלים רבים הסובלים מריפלוקס ונוטלים אחת מהתרופות המוצעות לא יחוו הטבה משמעותית או מלאה, ואף ימשיכו לסבול מהתסמינים באופן חלקי או מלא. לכן שילוב של טיפול ברפואה הסינית מאוד מומלץ.

טיפול ברפלוקס באמצעות הרפואה הסינית

טיפול ברפלוקס ברפואה סינית נועד להרגיע את תחושת הבעירה והשריפה המופיעות בעת צרבת, למנוע או להפחית משמעותית את הישנות הריפלוקס ולשקם את ריריות מערכת העיכול. הטיפול מתחיל באבחון מקיף שמסייע לאתר את הגורמים לריפלוקס, הנעשה באמצעות בחינת התסמינים שהאדם מגלה, בדיקות אבחון על פי הרפואה הסינית (בעיקר אבחון לשון ואבחון דופק) וכן התבססות על בדיקות שנערכות במסגרת ההליך ה”מערבי”.

לרפואה הסינית כלים יעילים מאד לטיפול במחלת הריפלוקס. הדיקור הסיני עובד על חיזוק ואיזון מערכות בגוף (כולל מערכת העיכול), ובנוסף מביא להקלה בצרבת ולהפחתה בדלקתיות של מערכת העיכול. לכן הוא משולב ברוב תוכניות הטיפולים.

נוסף על הדיקור, ניתנים צמחי מרפא שתומכים בהבראת הוושט ובחיזוק הגוף ומערכת העיכול. שימוש בצמחי מרפא סיניים בעלי השפעה נוגדת חומצה ואנטי דלקתית, כשיתרון משמעותי בהשוואה לתרופות נוגע לכך שצמחי המרפא הם טבעיים לחלוטין – ולכן נטולים תופעות לוואי או סיכונים. המטופלים ברפואה סינית מסורתית מקבלים גם המלצות תזונה והצעות לשינוי הרגלים, שמסייעות להתמודדות עם הריפלוקס ולשיפור איכות החיים.

הרפואה הסינית מתבוננת בגוף האדם, ולעיתים גם בנפש, בצורה הוליסטית. המטרה היא לגרום לאיזון מיטבי שישפר את בריאות האדם ושיסייע לפתרון בעיות מהשורש, תוך מניעת בעיות עתידיות. התזונה היא חלק בלתי נפרד, כך שלפי הרפואה הסינית עשויה להיות השפעה גדולה מאוד לנושא של ריפלוקס תזונה. לכן חשוב להקפיד ולשמור על תזונה בריאה ומאוזנת ככל שניתן (כמו גם אורח חיים בריא כמכלול): פעילות גופנית בתדירות ראויה, צריכה של תרופות סבתא, הקפדה ככל שניתן על רוגע ושלווה ועוד.

השילוב של תרופות עם טיפול טבעי מתאים יעיל מאד ומוכיח את עצמו. ניתן לראות שיפור משמעותי בחיי המטופל ובמקרים מסויימים להביא להפחתה בשימוש ועד הורדה מוחלטת של התרופות.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

איך זה מרגיש – מה הם התסמינים של ריפלוקס?

רפלוקס גורם במרבית המקרים לצרבת – תחושה מעיקה של שריפה באזור בית החזה, שנובעת מעליית הנוזלים החומציים מן הקיבה במעלה הוושט. התסמינים כוללים גם לחץ עז בחזה, שיש המתארים אותו כדומה ללחץ שחשים בעת אירוע לב.

תסמינים נוספים כוללים דיספגיה (קשיי בליעה), צרידות קבועה, כאבים בגרון, דלקות חניכיים, שיעול ממושך וקשיים אחרים במערכת הנשימה. ריפלוקס עלול גרום גם לשיהוקים ולהופעה של ריח רע מן הפה.

מי שסובלים מריפלוקס חווים ירידה באיכות החיים ולעתים גם מתח וקושי סביב פעולות יומיומיות כאכילה, שכיבה למנוחה ויציאה מן הבית, בשל חשש מהופעת הסימפטומים. מאחר והתסמינים מופיעים פעמים רבות לאחר ארוחה או בעת שכיבה, יש מי שחוששים ונמנעים מארוחות מלאות או ממנוחה בשכיבה לאחר האוכל. הכאבים העזים בחזה או בגרון ושאר התסמינים גורמים למועקה ומתח, ומפריעים לניהול אורח חיים סדיר ותקין.

מהי הפרעה דיספפסית? מי אמר שריפלוקס בא לבד?

דיספפסיה הינה תופעה המתארת מגוון רחב של סימפטומים במערכת העיכול העליונה, כגון בטן נפוחה, מתיחות של הבטן, כבדות, שובע מהיר, צרבת, גרעפסים, בחילה ותסמינים דיספפטיים אחרים, לרוב ללא ממצא פתולוגי. תופעות אלו יכולות לנבוע כתוצאה ממתח ולחץ נפשי, שימוש בתרופות מעכבות ייצור חומציות בקיבה ועוד, והן מטופלות בהצלחה מרובה ובצורה אינדיבידואלית ברפואה הסינית.

דרכים להקלה על תסמיני רפלוקס והרגלים שמומלץ לאמץ להקלת תופעות המחלה

  • הקפדה על תזונה נכונה ומותאמת
  • הימנעות ממזון שמן, מטוגן או חריף, משקאות חומציים ואלכוהוליים
  • הפחתה בעישון, המאפשרת הרפיית שריר הקיבה ולהחמרה בתופעות
  • ירידה במשקל במידת הצורך
  • הגבהת הראש עם כרית נוספת בזמן השינה
  • הימנעות מפעילות גופנית לאחר ארוחה
  • ועוד

אם אתם סובלים מרפלוקס, או סובלים מן התסמינים המוזכרים לעיל – חבל לסבול! פנו אלי עוד היום לשם אבחון מעמיק והתאמת טיפול אישי יעיל ומיטיב!

שאלות חשובות

מה זה ריפלוקס?

ריפלוקס, או “החזר קיבתי ושטי”, הוא מצב בו התוכן החומצי של הקיבה עולה במעלה הוושט ונשאר שם למעשה. התוצאה היא שורה ארוכה של תסמינים לא נעימים, דוגמת צרבת ותחושת בעירה, קשיי בליעה וכאבים בעת בליעה, שיעול, בחילות, כאבי בטן, דלקות – והרשימה עוד ארוכה.

כיצד מתבצע טיפול בריפלוקס?

כיאה לבעיה כרונית, רפלוקס צפוי ללוות את האדם משך כל חייו. אבל, וזה אבל גדול מאוד, באמצעות טיפולים שונים ניתן להקל משמעותית על המצב, להפחית את תדירות התסמינים וגם את דרגת החומרה שלהם. לכן חשוב לאבחן את הבעיה בהקדם ולפעול על מנת לטפל בה בכל עת.

מהם היתרונות של טיפול טבעי בריפלוקס?

טיפול טבעי בריפלוקס, דוגמת טיפולים מקשת הרפואה הסינית, מציעים כמה יתרונות מובהקים. הם נחשבים ליעילים בכל קנה מידה, וגם בטוחים לשימוש בהיעדר תופעות לוואי או סיבוכים אפשריים (מה שממש אי אפשר לומר על חלק מהטיפולים הקונבנציונליים לריפלוקס). בנוסף הטיפולים פונים למכנה משותף רחב מאוד של אנשים, בטווח רחב של גילים.

לפרטים ויצירת קשר: 074-7690918

מאיה נאור

מטפלת במבוגרים וילדים בקליניקות ברמת אביב וחיפה.

תודה למאיה נאור על טיפול בתסמונת מעי רגיז
המלצה חמה לטיפול טבעי במעי רגיש