תמונה של קקטוס עדין וצמחי מרפא

זנגביל (ג'ינג'ר) ומערכת העיכול

סובלים מבעיות במערכת העיכול? בחילות, גזים ונפיחות הם חלק משגרת היום שלכם? הכירו את הזנגביל – ג'ינג'ר – אחד מצמחי המרפא הנפוצים ביותר ברפואה הסינית, שיכול לסייע לכם להפחית תסמינים, להרגיע את הקיבה ומערכת העיכול ולשפר את איכות החיים.

ג'ינג'ר – בחזרה לשורשים

ג'ינג'ר, בעברית זנגביל, הוא צמח רב שנתי, עשבוני. הוא בעל קנה שורש עבה ששולח עלים וגבעולים מעלה, לגובה של כמטר. קנה השורש הוא בצבע חום בהיר והוא זה המשמש למאכל. טעמו חריף, מעט לימוני ומרענן.

כבר במאה הראשונה לספירה תואר הזנגביל על ידי רופא ובוטניקאי יווני, דיוסקורידס, כסם חם שיעיל לטיפול בבעיות במערכת העיכול וסתירת רעלים. הוא מוזכר גם במקרא, שם כונה על ידי חז"ל "זנגבילא", כחומר לעיסה שמשמש לריפוי ולשיפור הבל פה. בימי הביניים נעשה בו שימוש לטיפול בכאבי בטן, גרון, אוזניים וראייה וכן להפחתת גזים, חימום הגוף וניקוי ליחה.

זנגביל הוא אחד מצמחי המרפא המרכזיים ברפואה הסינית שעושה בו שימוש כבר אלפי שנים, כך גם בארצות מזרח נוספות וארצות ערב. החומרים הפעילים המשמעותיים בו הם פנולים ושמן אתרי והוא מומלץ גם ברפואה המערבית לטיפול בקלקולי קיבה ותחושת בחילה. מנהל המזון והתרופות האמריקני כולל אותה ברשימת החומרים הנחשבים לבטוחים.

כיצד משתמשים בזנגביל?

את השורש ניתן לצרוך במגוון אופנים: טרי, מיובש, טחון, כשמן אתרי וכסירופ. במטבחים רבים, ביניהם ההודי והסיני הוא משמש כתבלין כמעט בכל המאכלים. הוא מככב גם במטבח האסיאתי, הפרסי והתימני. בארצות הברית הוא פופולרי מאד במאפים מתוקים כמו עוגיות ג'ינג'ר ודובשניות.

כיצד מסייע זנגביל למערכת העיכול?

ברפואה הסינית המתבססת, בין היתר, על שימוש בצמחי מרפא, משתמשים בשורש הג'ינג'ר במספר אופנים, ביניהם ייבוש שלו, או הפקת תמציות ושמן אתרי ממנו. הוא נחשב לצמח בעל תכונות חמימות ומחממות ולכן לא מתאים לכל בעיות העיכול, למשל לא מומלץ במקרי צרבת, שאז דווקא כדאי להשתמש בצמחים בעלי תכונות מקררות.

מתי הוא כן יעיל? במצבי הפרעות עיכול הכוללים גזים, התכווצויות בקיבה, כאבי בטן ובחילות. ההשפעה הטיפולית שלו היא נרחבת והוא מחזק ומווסת את פעילות הקיבה, מחזק את רירית הקיבה ומגביר ספיגה.

ג'ינג'ר הוא יעיל במיוחד להלחם בזיהומים שונים בגוף בשל התכונות האנטי דלקתיות שבו. בנוסף ליעילות הרבה בהפחתת נפיחויות וגזים, בחילות, כאבי בטן ומקרי שלשול מסוימים, הוא יעיל מאד בהקלה על דרכי הנשימה והפחתת דלקות גרון, שיעול והצטברות של ליחה. כמו כן הוא יעיל בשיפור זרימת הדם בגוף, ממריץ ומשפר אנרגיות ירודות ומצב רוח מדוכדך.

כיצד נשתמש בזנגביל כדי להקל על תסמינים בקיבה?

מומלץ להשתמש בג'ינג'ר בצורתו הטבעית. ניתן למצוא את השורש בשווקים, בסופרמרקט ואצל הירקן. מעבר לטעמו הייחודי שמשפר מאכלים רבים באמצעות גירוד של חתיכה ממנו אל תוך התבשיל, הוא מומלץ לצריכה כחליטת תה:

לטיפול בנפיחות וגזים: חלטו כחצי כפית ג'ינג'ר טחון עם כמה עלים של גרניום לימוני/ עשב לימון, או שיבא, במים רותחים. המתיקו במעט דבש, המתינו מספר דקות ושתו את החליטה.

לטיפול בבחילות: חלטו כארבע פרוסות דקות של ג'ינג'ר בכוס מים רותחים והניחו את החליטה לעשר דקות. מאחר וטעם החליטה יהיה חריף ומעקצץ, תוכלו להמתיק אותה במעט דבש או לימון, או שניהם. שתו את החליטה במהלך היום.

למתקשים עם טעמו העז של השורש, ניתן לצרוך בקליניקה שלי ג'ינג'ר באמצעות פורמולות ייעודיות שמורכבות אישית למטופל, בהתאם למצבו ולסימפטומים שהוא חווה.

אתם מוזמנים ליצור עמי קשר ולקבוע פגישת אבחון להבנת הגורמים לבעיות במערכת העיכול. לאחר האבחון אבנה תוכנית טיפול מיטיבה ומסייעת הנשענת על עקרונות הרפואה הסינית וכוללת, בין היתר, ייעוץ תזונתי והנחיות תזונה, באופן שיקל משמעותית על הכאבים, הבחילות ובעיות נוספות במערכת העיכול.

 

 


לכל המאמרים >